ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑNΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗ

 

Με αφορμή την 40η επέτειο ένταξης της χώρας μας  στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του ΕΚ» το 12ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης διοργάνωσε μία δεύτερη τηλε-συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή κ. Αρβανίτη Κώστα την Παρασκευή 16/4/2021. Τη συνάντηση χαιρέτησε αρχικά ο κ. Κούντουρος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ε.Κ. στην Ελλάδα. Αφού συνεχάρη για την πρωτοβουλία της συνάντησης, αναφέρθηκε σε βασικές θέσεις και πρωτοβουλίες του Ε.Κ. με σκοπό τη διάχυσή τους. Προέκρινε τις ενέργειες για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την κατοχύρωση της ισότητας μέσα από τη θέσπιση ενός Κράτους Δικαίου. Σχετικά με την υγειονομική κρίση και τα πακέτα ανάκαμψης προς τα κράτη-μέλη της Ένωσης υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνεται με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, χωρίς ωστόσο να υποβιβάζεται η ευθύνη των χωρών. Πρότεινε, επίσης, ένα Νομικό Πλαίσιο Δεοντολογίας με την έκδοση ενός Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ηθικής συμμόρφωσης σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής σε ένα πλαίσιο ευθυγράμμισης των εθνικών στρατηγικών. Κλείνοντας, μας παρότρυνε όλους να συμμετέχουμε ενεργά σε επικείμενες εκδηλώσεις που αφορούν τη στοχοθεσία για το μέλλον της Ευρώπης καθώς και σε αντίστοιχες διαδραστικές πλατφόρμες.

                Ο ευρωβουλευτής κ. Αρβανίτης δεν ξαφνιάστηκε αυτή τη δεύτερη φορά της τηλε-συνάντησής μας από τον καταιγισμό των ερωτήσεων που δέχθηκε από τους μαθητές μας. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους που αφορούσαν τη λειτουργία του θεσμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και κοινωνικά, πολιτικά και επίκαιρα θέματα. Δεν δίστασε να τοποθετηθεί και για αμφισβητούμενα θέματα, όπως είναι η διαχείριση της πανδημίας, η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων μέσω του πιστοποιητικού για το covid-19 και την αντι-δημοκρατική λειτουργία των ΜΜΕ. Με συναισθηματικά χρωματισμένα λόγια έδωσε συμβουλές στους μαθητές μας για τα προβλήματα της νέας γενιάς, όπως είναι τα ναρκωτικά και εξήρε το έργο του ΚΕΘΕΑ. Ωστόσο, όμως, με λογική τούς προκάλεσε να αγωνιστούν για όσα τους αναλογούν, χωρίς να μεμψιμοιρούν. Στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα των ψηφιακά αναλφάβητων Ευρωπαίων, υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα του συγκεκριμένου προβλήματος για την εξέλιξη της ηπείρου μας. Τέλος, κάλεσε τους συνομιλούντες για ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης, με στόχο να στηρίζουμε όλοι την ελευθερία έκφρασης και τον ανεξάρτητο ρόλο της δημοσιογραφίας.

                Και αυτό μπορεί να γίνει, βέβαια, μέσα από τη γόνιμη αμφισβήτηση και την πλήρωση προϋποθέσεων διαλόγου, όπως είναι η ευγένεια. «Δεν υπάρχει μία αλήθεια. Η αλήθεια του ενός είναι φασισμός» είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής. Τα λόγια του, εντούτοις, επιβεβαιώνονται και από τις αντίστοιχες ενέργειες στο κοινοβουλευτικό του έργο, αφού δεν διστάζει να τάσσεται με το δίκαιο, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος - γεγονός που επιβεβαίωσε και η συνεργάτης του, κ. Όλγα Νάσση.

                Οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές του προγράμματος «γεμάτοι» από εμπειρίες αποχαιρέτησαν έναν «γνώριμο πλέον» για εμάς εκπρόσωπο στο Ευρωκοινοβούλιο ανανεώνοντας το ραντεβού με φυσική παρουσία αυτή τη φορά στο άμεσο μέλλον.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EPAS

ΠΡΩΤΟΙ...ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ !!