ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

 


Την Τετάρτη 23-2-2022  στο πλαίσιο του προγράμματός μας είχαμε ένα ιδιαίτερο διαδικτυακό ραντεβού. Συναντηθήκαμε με 2 εκπροσώπους της πρεσβείας της Ε.Ε. στις Η.Π.Α. τον κ. Βασίλη Κουτήφαρη, Senior Communications Officer και την κ. Ινώ Τερζή, ασκούμενη στην ομάδα Foreign Policy Instruments στο τμήμα Τύπου και Δημόσιας Διπλωματίας της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στις Η.Π.Α. Αφενός το πλούσιο βιογραφικό του κ. Κουτήφαρη με σπουδές στο Χάρβαρντ, στα πανεπιστήμια John Hopkins και Georgetown δικαιολογούν απόλυτα τη θέση του εκεί. Αφετέρου η κ. Τερζή, απόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑ.ΜΑΚ. με μεταπτυχιακές σπουδές στο Cambridge, πραγματοποιεί την 6μηνη πρακτική της σε μια αντιπροσωπεία που έχει ιδιαίτερη σημειολογία αυτήν την περίοδο για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ –Ε.Ε.  

                Η συνάντηση λόγω της διαφοράς ώρας καθορίστηκε για τις 10 μ.μ. και παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι (καθηγητές και μαθητές) του 1ου Πρότυπου ΓΕΛ Αθηνών, που συμπράττουμε στο πρόγραμμα. Μέσα από ένα σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Κουτήφαρης προσδιόρισε τον στόχο της Πρεσβείας της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον, που αποτελεί και προσωπικό του στόχο, τη σύσφιξη των σχέσεων Ε.Ε. και ΗΠΑ. Καινοτόμες ιδέες και ακαδημαϊκά προγράμματα συμπληρώνουν τους βασικούς πυλώνες του έργου της Πρεσβείας. Κλείνοντας, υπογράμμισε την ειλικρινή του διάθεση να μας βοηθήσει σε ό,τι χρειαστούμε στο μέλλον.

                Σύμφωνα με την κ. Τερζή, η Πρεσβεία της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον είναι ένα από τα 140 γραφεία-πρεσβείες της Ένωσης και απασχολεί 100 υπαλλήλους. Κύριος στόχος αποτελεί η προώθηση των συμφερόντων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Από το γραφείο προωθούνται κυρίως θέματα πολιτικά, οικονομικά, ενεργειακά και -φυσικά- περιβαλλοντικά, στα οποία βέβαια η Ε.Ε. είναι παγκόσμιος ηγέτης. Ο δικός της τομέας περιεχομένου αφορά σε θέματα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών μας. Αρχικά με έκπληξη διαπιστώσαμε πως οι κάτοικοι των ΗΠΑ στην πλειοψηφία τους δεν γνωρίζουν την Ε.Ε., ακόμη και όσοι κατέχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, γεγονός που κάνει τον στόχο της Πρεσβείας προκλητικά υψηλό. Αυτό ίσως σχετίζεται και με το γεγονός πως δεν συμμετέχουν πολλοί Αμερικανοί μαθητές σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα. Η συμμετοχή τους ανέρχεται σε μόλις 100 σχολεία και 30 πανεπιστήμια ετησίως. Συζητήσαμε ακόμη πως παραμένει δύσκολο για κάποιον Ευρωπαίο να κατοικεί στις ΗΠΑ, καθώς χρειάζεται διπλωματική βίζα ή άδεια παραμονής.

                Από τις αφηγήσεις της κ. Τερζή έγινε αντιληπτό πως η εμπειρία σε αυτό το γραφείο είναι μοναδική, αφού της παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε meetings με επίσημους επισκέπτες και διπλωμάτες. Κατέστησε, ωστόσο, σαφές πώς όσοι Ευρωπαίοι εργάζονται εκεί αποποιούνται την εθνική τους ταυτότητα, δεν εκπροσωπούν το κράτος τους, αλλά προασπίζουν τα συμφέροντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε σχέση, τέλος, με τα θέματα της επικαιρότητας στην Ουκρανία, τόνισε πως οι θέσεις της Ε.Ε. είναι σαφείς -και ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που οι ευρωατλαντικές σχέσεις χαρακτηρίζονται καλές – η Ε.Ε. κάνει βήματα για τη χάραξη κοινής εξωτερικής πολιτικής. Ολοκληρώνοντας αυτήν την ωραία συνάντηση, η κ. Τερζή, μόλις 27 ετών, εντυπωσίασε τους μαθητές μας με την ακαδημαϊκή της διαδρομή. Έδωσε συμβουλές στους μαθητές μας να είναι τολμηροί, να θέτουν στόχους και να τους επιδιώκουν έχοντας ταυτόχρονα διευρυμένη αντίληψη.   

Αυτό το «ταξίδι» μας στις ΗΠΑ είναι σίγουρο πως θα μείνει αξέχαστο στους μαθητές μας.  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EPAS

ΠΡΩΤΟΙ...ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ !!