ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗ

 



Την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» έλαβε χώρα μία διαδικτυακή συνέντευξη με τον Ευρωβουλευτή, κ. Κώστα Αρβανίτη. Η πρωτοβουλία μας αφορούσε τη σύμπραξη τριών σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: το 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθηνών (Γεννάδειο), το 2ο ΓΕΛ Πυλαίας και το δικό μας (12ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης).

                Ο κ. Αρβανίτης από τις Βρυξέλλες και την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ακόμη μια φορά απάντησε πρόθυμα στις ερωτήσεις μας. Μέσα από μία σύντομη αναφορά στη διαδρομή του από τη δημοσιογραφία στην Ευρωβουλή εντόπισε  κοινούς άξονες στη διπλή πορεία του με κυρίαρχο αυτόν της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το κράτος Δικαίου, η συνθήκη Σένγκεν , η ελευθεροτυπία, αλλά και η παραπληροφόρηση είναι θέματα που έχει αναλάβει να ασχολείται από τη θέση του. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, σε μόνιμη φάση εστιάζει το ενδιαφέρον των δράσεων του μαζί με την ομάδα  του στην προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως ο ενιαίος κατώτατος μισθός στο πλαίσιο της Ε.Ε., η τεχνητή νοημοσύνη κ.ά.

                Όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις δεν δίστασε να τοποθετηθεί σε θέματα της επικαιρότητας. Για το πρόβλημα που ανέκυψε στις σχέσεις της Ουκρανίας - Ρωσίας σχολίασε πως πρόκειται για φοβερό γεωπολιτικό παιχνίδι τακτικής, ωστόσο αναγνώρισε πως τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κρατών-μελών παρακωλύουν το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον αντίποδα, αισθάνεται περήφανος που τα συλλογικά όργανα της Ε.Ε. καταδικάζουν ποικιλοτρόπως και απερίφραστα τον πολιτικό φασισμό στις χώρες-μέλη. Σχετικά με το προσφυγικό διαφώνησε με την ύπαρξη φραχτών εντός της Ε.Ε., καθώς και τη δημιουργία χωρών πρώτης υποδοχής- π.χ. Ελλάδα και Ιταλία- όπως καθορίζεται από το πρόσφατο σχετικό σύμφωνο.

                Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την αξιοποίηση των μετα-δεδομένων, ο κ. Αρβανίτης φάνηκε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και διοργανώνει μάλιστα σχετική εκδήλωση στο άμεσο μέλλον. Κάλεσε τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθητές να είναι προσεκτικοί, να ασκούν κριτική σε όσα διαβάζουν και να είναι απόλυτα κυρίαρχοι των λογαριασμών τους.

                Ο κ. Αρβανίτης και σε αυτή την τρίτη διαδικτυακή συνάντησή μας «μάγεψε» τους μαθητές μας. Ο άμεσος, αψεγάδιαστος μα καθόλου επιτηδευμένος λόγος του και η αντικομφορμιστική του εικόνα επιβεβαίωσε στους μαθητές μας πως για να εκπροσωπείς τη χώρα σου στο Ευρωκοινοβούλιο δεν χρειάζεται να ακολουθείς στεγανά του πολιτικού μηχανισμού. Μέσα από τη συζήτηση οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν εκ νέου για την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και την προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EPAS

ΠΡΩΤΟΙ...ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ !!