ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

 


Διαδικτυακή συνάντηση με την Ευρωβουλευτή κ. Κουντουρά

στο πλαίσιο του προγράμματος epas 9-3-2022

 

                Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας την Τετάρτη 9-3-2022 οι Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου/μαθητές και καθηγητές του 12ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης είχαμε διαδικτυακή συνάντηση με την κ. Κουντουρά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές/εκπρόσωποι του προγράμματος από το 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθηνών-Γεννάδειο. Η κ. Κουντουρά έχοντας μία άκρως επιτυχημένη πορεία τα προηγούμενα χρόνια στο  Υπουργείο Τουρισμού στην τελευταία εκλογική διαδικασία εκλέχτηκε Ευρωβουλευτής. Η συνάντηση μαζί της για θέματα που αφορούν τη γυναίκα δεν ήταν τυχαία επιλογή, μιας και είναι μέλος της αρμόδιας Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεπώς και καθ΄ ύλην αρμόδια να μας μιλήσει για θέματα ισότητας. Από το γραφείο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο αναφέρθηκε αρχικά στη νέα κοινοτική οδηγία που προσδιορίζει τους κανόνες για το τέλος της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και υπογράμμισε πως οφείλουμε να επιδείξουμε μηδενική ανοχή στη βία, που δυστυχώς κορυφώθηκε την περίοδο της πανδημίας. Με ιδιαίτερη χαρά ανακοίνωσε πως η συγκεκριμένη έκθεση της επιτροπής υιοθετήθηκε στην ολομέλεια από τους εκπροσώπους των κρατών-μελών με συντριπτική πλειοψηφία. Σε θέματα βίας γενικότερα,  πρόκρινε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει και ο θεσμός του σχολείου, καθώς πρέπει να παρέχει ασφάλεια και να εμπνέει τα παιδιά που υφίστανται βία, ώστε να βρουν το θάρρος να μιλήσουν.

                Σε ένα δεύτερο επίπεδο για την έμφυλη βία στο διαδίκτυο, ανέφερε πως υπάρχει πλέον κοινοτική οδηγία για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα revenge porn και deepfake videos, που πλήττουν στην πλειοψηφία τους γυναίκες. Με έναν λόγο άμεσο μα δυνατό συνάμα, μίλησε στους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριές μας για την ανάγκη απαλλαγής από αυτή τη μάστιγα του σεξισμού και της βίας στο διαδίκτυο. Ο σεβασμός στον συνάνθρωπο πρέπει να είναι αυτονόητος και συμβούλεψε τα αγόρια μας να δέχονται το όχι. Πρότεινε να προσεγγίζουμε με κριτική διάθεση τραγούδια με σεξιστικούς στίχους και ξεπερασμένες αντιλήψεις και αντίθετα να ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια καλλιέργειας σωστών στερεοτύπων.

                Σχετικά με ερώτησή μας για την εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στα Κοινοβούλια, τόνισε την αυξανόμενη τάση παρουσίας των γυναικών στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού αγγίζει πλέον το 40 %, ενώ εκδήλωσε τη δυσαρέσκεια της για τη μικρή παρουσία των γυναικών στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο (62 γυναίκες στους 300). Για αυτό, είπε πως πρέπει να στηρίζουμε το γυναικείο φύλο, γιατί οι γυναίκες είναι αποτελεσματικές, όταν αναλάβουν θέσεις ευθύνης. Η μαθήτριά μας, Κέλλυ Παπουτσόγλου, τη ρώτησε για τις αυξανόμενες υποχρεώσεις της γυναίκας σε τομείς φροντίδας και υγείας την περίοδο της πανδημίας. Η κ. Κουντουρά αναγνώρισε πως η γυναίκα την εποχή του κορωνοϊού έχει προσφέρει πολλά αλλά χωρίς την αντίστοιχη αναγνώριση, εστιάζοντας στην άνιση αμοιβή με τους άντρες για παροχή όμοιας εργασίας, γεγονός που αποτελεί ακόμη ζητούμενο στην Ευρώπη. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνονται ενέργειες για να εντάξουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες τα κράτη-μέλη στις εθνικές αποφάσεις τους και να διαθέσουν μέρος του προϋπολογισμού τους για αυτό. Η Βασιλκή Μουσιώνη ρώτησε την άποψή της για την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Πολωνία. Η Ευρωβουλευτής αναγνώρισε πράγματι πως υπάρχουν λιγότερο προοδευτικές φωνές που αναστέλλουν την πρόοδο. Είναι λυπηρό πως τη σχετική Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αυτοδιάθεση του ανθρώπινου σώματος την έχουν υπογράψει μόνο οι 21 από τις 27 χώρες κράτη-μέλη της Ε.Ε. Και αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος της Ε.Ε. να προστατεύει τις θεμελιώδεις αξίες  και να προτείνει κυρώσεις σε κάθε είδους παραβιάσεις. Σε αίτημα της μαθήτριας Δέσποινας Ζαρίφη να σχολιάσει την τοποθέτηση της νέας Προέδρου, της κ. Μετσόλα, στην Κομισιόν δήλωσε πολύ χαρούμενη, καθώς είναι σημαντικό να έχουμε πρότυπα γυναικών και ο ευρωπαϊκός θεσμός δίνει το παράδειγμα έχοντας αρκετές γυναίκες σήμερα σε θέσεις προέδρου και αντιπροέδρου. Σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο η μαθήτρια Ζαχαρένια Κωνσταντινίδου της ζήτησε να ιεραρχήσει τις ιδιότητες που έχει ως Ευρωπαία, γυναίκα, Ελληνίδα, πολιτικός. Η κ. Κουντουρά απάντησε πως αυτές οι ιδιότητες είναι απόλυτα συμπληρωματικές μεταξύ τους. Ως γυναίκα αγωνίζεται με πάθος για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα  και ως Ευρωβουλευτής αγωνίζεται για το καλύτερο μέλλον της χώρας μας.

                Η Ευρωβουλευτής κ. Κουντουρά διακρίθηκε πρόσφατα ως η γυναίκα Ευρωβουλευτής που είχε τη μεγαλύτερη δραστηριότητα σε θέματα του Κοινοβουλίου. Εξομολογήθηκε πως και η ίδια ως γυναίκα έχει βιώσει αμφισβήτηση τόσο στον εκδοτικό χώρο που προυπήρχε όσο και στο χώρο της πολιτικής. Αναγνώρισε πως ακόμη η γυναίκα χρειάζεται να επιβεβαιώνει διαρκώς την αξία της για τις θέσεις ευθύνης που αναλαμβάνει, αλλά τόνισε πως είναι χρέος όλων μας να αγωνιστούμε για την εξίσωση των δύο φύλων. Η κ. Κουντουρά είναι βέβαιο πως σε αυτήν τη συνάντηση μας ενημέρωσε για την πρόοδο του Ευρωκοινοβουλίου σε θέματα ισότητας, προβλημάτισε τους μαθητές μας για τις διαστάσεις του φαινομένου της έμφυλης βίας και σίγουρα μας ενέπνευσε για την ισότιμη αξία των δύο φύλων.










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EPAS

ΠΡΩΤΟΙ...ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ !!